Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 155. Uge 4, 2011

Søvnproblemer sat i forbindelse med vægtstigning blandt midaldrende

Finske forskere fulgte 7.332 mænd og kvinder (der var mellem 40 og 60 år gamle) i syv år. De fandt, at kvinder, der rapporterede om betydelige søvnproblemer i starten af undersøgelsen, generelt tog mere på over tid end kvinder, der sov godt.

Omkring en tredjedel af kvinder med hyppige søvnproblemer tog mindst fem kilo på sammenlignet med kvinder uden søvnproblemer.

Søvnproblemer blandt mænd var i denne undersøgelse ikke forbundet med vægtstigning.

Der var en tydelig forbindelse mellem søvnproblemer og overvægt hos kvinder, selv når forskerne tog en række faktorer med i betragtning, som kan påvirke både søvnkvalitet og vægten — herunder deltagernes kropsvægt ved undersøgelsens start, deres motionsvaner og deres generelle fysiske og mentale sundhed.

Kilde: P Lyytikäinen, T Lallukka, E Lahelma og O Rahkonen
Sleep problems and major weight gain: a follow-up study
International Journal of Obesity advance online publication 8 June 2010
doi: 10.1038/ijo.2010.113

Kommentar:

Mennesker med søvnproblemer — især hvis de sover for lidt og for sent — har ekstra svært ved at ændre kost og livsstil.

God søvn (uden anvendelse af sovemedicin) er meget vigtig, både for sundhed og en normal vægt.

Nogle af de vigtigste råd ved for lidt søvn og søvnproblemer er:

  1. Lad være med at spise eller spis kun lidt efter aftensmaden. Solide måltider lige inden sengetid forstyrrer søvnen eller mindsker værdien af din søvn.
  2. Lad eventuelt være med at drikke væske i nogle timer før sengetid eller drik kun meget lidt. Det mindsker risikoen for, at du skal op midt om natten.
  3. Foretag dig noget afslappende eller beroligende før sengetid. Lyt til musik, læs i en god bog, eller hvad du føler er behageligt. Du vil falde hurtigere i søvn og sove bedre.
  4. Sørg for et komfortabelt sted at sove. Vælg en madras med den hårdhed, der passer dig bedst. Supplér eventuelt med en god topmadras. Kroppen skal være understøttet, ikke udsat for tryk. Målet er maksimal komfort.
  5. Gør soveværelset til et stille, rart og afslappende sted at være. Det er muligt at vænne sig til lys, støj og andre forstyrrelser, men kvaliteten af søvnen vil under disse omstændigheder blive ringere.
  6. Før udbredelsen af elektrisk lys gik folk i seng kort efter solnedgang, på samme måde som de fleste dyr gør. Det er mest naturligt og bedst for kroppen. Hvis du holder dig vågen til sent ud på natten, forstyrrer det kroppens indre kemi. Gå tidligt i seng. Stå tidligt op.
  7. Sov i mørke. Når lys rammer øjnene, forstyrrer det produktionen af hormonet melatonin, der har mange funktioner i kroppen. Det er blandt andet med til at sikre god søvn. Undgå også at tænde lys, hvis du skal op om natten, eller tænd kun meget dæmpet lys.

Ved alvorlige og vedvarende søvnproblemer: Kontakt lægen og læs bøgerne Hvordan Rask? og Kunsten at ændre vaner. (Gennemgå den tjeklisten vedr. søvn og søvnproblemer, du kan hente online, når du har disse bøger).


Slanketip ...

Mere motion i perioder med stress

Mange spiser for meget eller forkert, når de er deprimerede eller stressede.

Hvis det også gælder dig, så prøv at bryde den vane ved at motionere i stedet for at spise, når du er stresset eller i dårligt humør. Det behøver ikke at være ret meget motion eller anstrengende motion.

En lille gå- eller løbetur kan være nok til at tage toppen af stressen eller give humøret et løft.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab