Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 156. Uge 5, 2011

Lys om natten kan give vægtproblemer

Udsættelse for lys om natten kan sandsynligvis forstyrre kroppens indre ur, føre til ændringer i stofskiftet og vægtstigning.

Forskerne mener, at vores moderne livsstil med unaturlig døgnrytme blandt andet påvirker stofskiftet og kan give vægtstigning.

I et forsøg med mus viste det sig, at de mus, der var udsat for dæmpet belysning om natten, tog 50 % mere på i vægt i løbet af otte uger sammenlignet med de mus, der opholdt sig i helt mørke om natten.

Det var endda tilfældet, selv når mængden af mad og fysisk aktivitet hos musene blev holdt konstant.

De mus, der blev udsat for dunkel belysning om natten, havde også et højere niveau af glukose intolerance (et forstadie til diabetes) end mus i mørke.

Kilde: Laura K. Fonkena, Randy J. Nelsona m.fl. Light at night increases body mass by shifting the time of food intake. Proceedings of the National Academy of Sciences. Published online before print October 11, 2010, doi: 10.1073/pnas.100873

Her kan du se Randy Nelson, Department of Neuroscience, Ohio State University, fortælle om forsøget:

Kommentar

Det er langt fra sikkert, at resultater af den slags forsøg med mus umiddelbart kan overføres til mennesker, men denne og andre undersøgelser tyder på, at din døgnrytme, og hvornår du spiser i døgnet, har indflydelse på både sundhed, velvære og vægt.

For meget lys om aftenen/natten (elektrisk lys) kan ændre og forstyrre hormonbalance og appetitregulering, som hos nogle mennesker sandsynligvis kan medvirke til overvægt.

Lys og mørke er signaler, der kontrollerer dit biologiske ur. Og dit biologiske ur er med til at regulere dit stofskifte.

Dit biologiske ur (døgnrytme), har udviklet sig over hundreder af generationer for at justere din fysiologi med omgivelserne. Fra naturens side er menneskekroppen programmeret til hovedsageligt at sove, når det er mørkt.

Undgå derfor for meget lys, når det er tid til at sove. Hold dit soveværelse så mørkt som muligt, når du skal sove (ingen lys fra gadelamper, ingen lys fra stand-by lamper på vækkeur e.l., evt. mørke rullegardiner osv.).

Det er også en god ide at sikre en god døgnrytme ved at gå tidligt i seng og stå tidligt op.


Slanketip ...

Pas især på med aftensmaden

Det er ofte aftensmaden, der indeholder flest kalorier.

Begynd derfor aftensmaden med en stor råkostsalat og andre grøntsager, så er du allerede delvist mæt, før du kommer til de mere kalorierige fødevarer.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab