Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 221. Uge 27, 2012

Færre valg af fødevarer giver ikke vægttab

Tidligere undersøgelser har vist, at overvægtige, der har mindre variation i kosten, har tendens til at have lettere ved at tabe sig og fastholde vægttabet. Forskere ønskede derfor at se, om en begrænsning i valg af kalorierige og næringsfattige fødevarer som is, kager og chips ville hjælpe overvægtige med at tabe sig.

De bad 202 overvægtige voksne om at foretage livsstilsændringer med henblik på at tabe sig. Dette omfattede deltagelse i gruppemøder, hvor de drøftede sunde spisevaner, sænkning af kalorier i kosten og mere fysisk aktivitet.

Halvdelen af deltagerne blev også bedt om at begrænse, hvor meget junkmad de kunne vælge imellem (kun to muligheder), ud fra den ide, at monotoni i udvalg af fødevarer fører til en manglende interesse i maden.

I løbet af 18 måneder spiste overvægtige i gruppen, der begrænsede udvalget af junkmad, mindre junkmad. De indtog også færre daglige kalorier fra junkmad.

Begge grupper indtog samlet set færre kalorier i forløbet og kom ned i vægt. Men det viste sig at vægttabet var det samme i begge grupper — omkring 4,5 kilo på 18 måneder.

Kilde: Hollie A Raynor m.fl. Limiting variety in non-nutrient-dense, energy-dense foods during a lifestyle intervention: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr June 2012 95: 1305-1314; First published online May 2, 2012. doi:10.3945/ajcn.111.031153

Kommentar:

Undersøgelsen viser lidt om, at det ikke er nok at begrænse indtagelsen af udvalgte fødevarer. Problemet er sandsynligvis, at de fleste blot kompenserer ved at spise mere af noget andet, så den samlede indtagelse af kalorier (og vægten) ikke ændrer sig eller ikke ændrer sig ret meget.

Det er vigtigt både at vælge sunde kostvaner og holde øje med kalorieindtagelsen.


Slanketip ...

Undgå jernmangel

Hver femte kvinde har jernmangel. Det giver blandt andet træthed, og gør det sværere at tage sig sammen.

Vær dækket ind med vitaminer, mineraler, og alt andet din krop har brug for, og du får måske også lettere ved at komme ned i vægt.

Det er dog ikke en god idé at tage jerntabletter, medmindre du er sikker på, at du mangler jern. C-vitamin hjælper med at optage jern, og du får mere C-vitamin ved at spise godt med frugt og grøntsager.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab