Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 272, uge 36, 2013

Forbindelse mellem tarmflora og fedmeTyk mave

Ny forskning viser, at hver fjerde dansker har alvorlige problemer med deres tarmflora.

Problemerne har blandt andet sammenhæng med fedme og diabetes.

Omkring en fjerdedel af mennesker i den vestlige verden har op mod 40 procent færre tarmbakterier end gennemsnittet. De har ikke kun færre bakterier, men også færre forskellige bakterietyper. De har også en dominans af bakterier som har potentialet til at fremkalde en svag betændelse i tarmen og i hele kroppen.

Mennesker, der har færre og mindre mangfoldige tarmbakterier, er også generelt mere overvægtige.

Læs hele artiklen fra Københavns universitet her: Hver fjerde har foruroligende få tarmbakterier

Kilde: Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature 500, 541–546 (29 August 2013) doi:10.1038/nature12506. Abstract

Kommentar:

Som det også nævnes i artiklen kan en fedtfattig slankekost til en vis grad øge forekomsten af gode bakterier, både i antal og mangfoldighed.

Når du ønsker at komme ned i vægt på en sund og fornuftig måde er det klogt at vælge en slankekost, der samtidig hjælper med at bevare eller genoprette en sund tarmflora.

Vi ved, at animalske fødevarer ikke gavner tarmfloraen, men tværtimod kan være med til at skade eller svække de gode bakterier i tarmene. Det gælder dog ikke syrnede mælkeprodukter tilsat gavnlige bakterier.

Hvis du bruger mælk og mejeriprodukter, er det klogt, at skifte mælken ud med fedtfattige syrnede mælkeprodukter som Acido, A38 og Cultura, der er tilsat bakterier, der har en gavnlige virkning på tarmfloraen. På den måde får du flere af de gavnlige næringsstoffer og gode bakterier samtidig med, at du mindsker de potentielt skadelige virkninger fra at indtage mælkeprodukter.

Det vigtigste er dog, at du fodrer de gavnlige bakterier i dine tarme rigtigt, så de trives.

Det klarer du med uraffinerede og fiberrige vegetabilske fødevarer. En stor variation af frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter fremmer en sund og varieret bakterieflora.

Fedme øger allerede i sig selv forekomsten af betændelsestilstande i kroppen. Det samme gør en svækket tarmflora. For meget kød i kosten fremmer også inflammation.

Det er ret oplagt, at overvægtige ikke bør øge indtagelsen af kød eller andre kilder til animalsk protein for at tabe dig, men tværtimod mindske indtagelsen af kød i kosten.

Læs evt. mere om proteinkure.

Det er i særlig grad vigtigt at svært overvægtige holder sig fra kød eller kun spiser små mængder og i stedet spiser en stor variation af fiberrige vegetabilske fødevarer.

Fedt og olie er ikke godt for tarmfloraen. De fleste danskere indtager alt for meget fedt.

Læs også artiklen: Krydderier kan erstatte smagen af fedt krydderurter

Vælg en fedtfattig kost, med masser af sunde fiberrige fødevarer med forholdsvis lav kalorietæthed, og du vil både tabe dig og spise en kost, der gavner din tarmflora.

Læs evt. også en tidligere artikel på videnskab.dk om emner:
Tarmbakterier kan være skyld i fedme


Slanketip ...

Brug motion mod lækkersult

Ihærdig motion kan ofte tage trangen til noget usundt.

Får du lyst til is, kager, chips e.l., når du egentlig ikke er sulten, vil ihærdig motion i blot få minutter (fx at sjippe e.l.) tage trangen.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab