Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 280, uge 44, 2013

Raske overvægtige, der taber sig, dør for tidligtVægt

Overvægtige får typisk flere sygdomme og dør tidligere end normalvægtige. Men en stor gruppe overvægtige er faktisk ikke syge af at veje for meget, og slankekure kan for dem betyde kortere liv, viser ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Derfor bør fokus flyttes fra vægttab til at holde en stabil vægt med sund kost og fysisk aktivitet.

Rapporten "Skal overvægtige voksne tabe sig?" konkluderer, at der er 15 % højere dødelighed blandt raske overvægtige (BMI 25-30), der taber sig, sammenlignet med de raske overvægtige, der bevarer vægten.

Rapporten peger altså på, at der er behov for mere nuanceret rådgivning til overvægtige. Raske overvægtige bør følge de officielle anbefalinger om kost og fysisk aktivitet i stedet for udelukkende at have fokus på badevægten.

Hvorimod de overvægtige, der ud over et for højt BMI også har et stort taljemål eller har udviklet tegn på sygdom – især metabolisk syndrom med forhøjet blodtryk og kolesterol samt tegn på type 2-diabetes – formentlig stadig vil have gavn af vægttab.

Kilde: Pressemeddelelse fra vidensraad.dk

Kommentar

Tab dig på en fornuftig måde eller lad være!

Det er en dårlig idé at tabe sig med slankekure og -diæter, der får dig til at spise usundt. Fx proteinkure (læs mere på proteinkur.dk)
eller den risikable fedtkur kaldet LCHF (Low Carb High Fat) eller lignende kure, hvor du svælger i fedt, der hæmmer din appetit, og får din krop i en tilstand kaldet ketose.

Når vægttabet kommer som et resultat af sundere kostvaner og/eller mere motion, vil vægttabet kun gavne overvægtige.

Det er ofte slet ikke så tosset for overvægtige at fokusere på at vedligeholde vægten (undgå at tage på) i stedet for at fokusere på at tabe sig.

I en undersøgelse fandt forskerne, at de fleste overvægtige (62 %), som blev hjulpet til at fastholde deres vægt, alligevel tabte sig i løbet af et år.
Læs artiklen: Fokus på at fastholde vægten hjælper overvægtige

Har du alt for meget fedt på maven (omkring de indre organer), eller lider du af skavanker eller sygdomme, hvor overvægt eller fedme kan spille en rolle — fx højt blodtryk, gigt, forhøjet kolesterol eller type 2 diabetes — er det klogt at tabe dig rimeligt hurtigt, men på en fornuftig måde.

Den bedste strategi er som regel at indføre en kost, der indeholder masser af fødevarer med lav kalorietæthed.

Læs artiklen: Kalorietæthed er nøglen til vægttab

Og så ellers lade vægttabet komme af sig selv som en positiv "bivirkning" fra en sundere livsstil.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab