Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 286, uge 50, 2013

Tyg mere, spis mindretygger

Et studie bekræfter, at vi spiser mindre, når vi tygger maden flere gange.

Personer, der spiser langsomt, har tendens til at være slankere. Men forskerne vidste ikke om det, at få folk til at tygge maden mere, ville ændre mængden af mad, de spiste.

Undersøgelsens 47 deltagere blev til en indledende test bedt om at indtage fem små stykker pizza og tælle, hvor mange gange de tyggede hvert stykke.

Derefter deltog forsøgspersonerne i tre følgende ugentlige frokostmåltider i et laboratorium.

Forskerne gav dem 60 små pizzastykker og bad dem om at spise, indtil de var mætte.

Til et af måltiderne blev deltagerne bedt om at tygge hver mundfuld det samme antal gange som til deres testbesøg. Til et andet måltid skulle de tygge 50 % mere, og til endnu et måltid skulle de tygge dobbelt så mange gange.

Deltagerne blev spurgt om, hvor mætte de følte sig før, under og efter hvert frokostmåltid.

Deltagerne spiste omkring 10 % mindre mad, svarende til 70 færre kcal, når de øgede det antal gange de tyggede maden med 50 %. Når de fordoblede antallet af gange, de tyggede maden, spiste de 15 % mindre mad og 112 færre kcal.

Måltidets størrelser blev mindre, når deltagerne tyggede ekstra meget, før de sank maden - uanset om de var normalvægtige, overvægtige eller svært overvægtige.

Deltagerne vurderede, at de var lige mætte til måltiderne, selv om de spiste mindre til de måltider, hvor de tyggede maden flere gange.

Kilde: Yong Zhu, James H. Hollis. Increasing the Number of Chews before Swallowing Reduces Meal Size in Normal-Weight, Overweight, and Obese Adults. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Online November 11, 2013. DOI: 10.1016/j.jand.2013.08.020

Kommentar:

Hvis du er vant til at spise hurtigt, kan du sandsynligvis sænke din daglige kalorieindtagelse med 300 kcal eller mere, hvis du gør det til en vane at tygge maden dobbelt så længe, som du plejer, til dine måltider. Du vil føle dig lige så mæt, og denne simple vane kan vise sig at være et gigantisk skridt hen imod at få styr på din vægt.

Læs også artiklen: Tyg maden og tab dig


Slanketip ...

Stop før du er helt mæt

Det er ikke alene en god vane at tygge maden grundigt. Det er også en god vane at stoppe med at spise, før du er helt mæt.

Det tager lidt tid, før hjernen registrerer mætheden, og du vil opdage, at du faktisk er mæt nogle minutter efter et måltid, selv om du stopper med at spise, lidt før du føler dig helt mæt.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab