Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 294, uge 07, 2014

Visse probiotika kan måske hjælpe kvinder med at tabe sigmave

En undersøgelse offentliggjort i British Journal of Nutrition viser, at probiotika (gavnlige mikroorganismer) kan hjælpe kvinder med at tabe sig og holde vægten nede.

Undersøgelser har vist, at tarmfloraen hos overvægtige personer adskiller sig fra slanke mennesker, og forskerne ønskede at afgøre, om indtagelsen af probiotika kan hjælpe med at nulstille balancen i tarmfloraen til fordel for bakterier, der fremmer en sund vægt.

125 overvægtige mænd og kvinder gennemgik en 12-ugers slankediæt, efterfulgt af en 12-ugers periode, hvor deltagerne skulle fastholde deres vægt.

Gennem hele undersøgelsen tog halvdelen af deltagerne to piller dagligt, der indeholdt probiotika fra Lactobacillus rhamnosus familien, mens den anden halvdel fik placebo.

Efter en 12 ugers diæt periode, observerede forskerne et gennemsnitligt vægttab på 4,4 kg hos kvinder i den probiotiske gruppe og 2,6 kg i placebogruppen. Der blev imidlertid ikke observeret nogen forskel i vægttab blandt mænd i de to grupper. (måske fordi doseringen var for lille eller testperioden for kort).

Efter den 12 ugers vedligeholdelsesperiode var kvindernes vægt i placebogruppen stabil, men kvinderne i den gruppe, der fik tilskud af probiotika, fortsatte med at tabe sig, og tabte i gennemsnit 5,2 kg per person.

Kort sagt opnåede kvinder, der tog probiotika, dobbelt så stort vægttab som kvinderne i kontrolgruppen over en periode på 24 uger.

Forskerne bemærkede også et fald i det appetitregulerende hormon leptin i gruppen, der fik probiotika, samt en lavere samlet koncentration af de tarmbakterier, der er blevet sat i forbindelse med fedme.

Kilde: Angelo Tremblaya m.fl. Effect of Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women. British Journal of Nutrition. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114513003875

Kommentar:

Den Lactobacillus rhamnosus stamme af bakterier, der blev anvendt i undersøgelsen, tilhører Nestlé, som bruger det i nogle af deres yoghurter, men andre probiotika vil sandsynligvis have den samme eller lignende virkning.

En del mikroorganismer udfører gavnlige funktioner (probiotika), og du ønsker en stor og varieret tarmflora, med så mange gavnlige og så få skadelige mikroorganismer som muligt.

Tarmfloraen har sandsynligvis langt større indflydelse på, hvordan vi har det, end hidtil antaget. En sund tarmflora er med til at holde hele kroppen sund — og har måske også indflydelse på, hvor let du evt. tager på af din mad.

Læs også artiklen: Sund tarmflora, godt helbred

Tidligere forskning har vist, at visse tarmbakterier kan påvirke vægten hos mennesker og dyr, og at tarmfloraen hos overvægtige oftest er forskellig fra slanke menneskers tarmflora.

Det skyldes måske, at overvægtige har tendens til at spise mere kød, mere fedt og færre fiberrige fødevarer.

En anden undersøgelse har for nylig vist, at en kost rig på kød og andre animalske fødevarer ændre tarmfloraen og øge forekomsten af let kronisk inflammation (betændelse) i kroppen.

Læs evt. også Protein & proteinkure

Læs også: Forbindelse mellem tarmflora og fedme


Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab