Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 297, uge 10, 2014

At betegne fedme som en sygdom kan have uheldige konsekvenserfed mand

Ideen om at beskrive fedme som en sygdom kan underminere sunde vaner og holdninger hos overvægtige personer. Det viser en undersøgelse offentliggjort i Psychological Science.

Undersøgelsen viste, at overvægtige, der havde læst en artikel om, at fedme er en sygdom, lagde mindre vægt på at spise sundere og var mindre bekymrede om deres vægt.

Disse overbevisninger resulterede i flere valg af usunde fødevarer.

Forskerne ønskede at vide, hvordan overvægtige reagerede på beskeden om, at "fedme er en sygdom". De lod mere end 700 deltagere i undersøgelsen læse en artikel relateret til sundhed og vægt, og derefter besvare forskellige spørgsmål.

Nogle af deltagerne læste en artikel, der beskrev fedme som en sygdom, nogle læste en almindelig tekst om folkesundhed og vægt, og andre læste en artikel, som specifikt forklarede, at fedme ikke er en sygdom.

Resultaterne viste, at den artikel, de overvægtige deltagere havde læst, havde en klar indvirkning på deres holdninger til sundhed, kost og vægt.

Især de overvægtige deltagere, der læste artiklen "fedme er en sygdom", lagde langt mindre vægt på sunde kostvaner og var mindre bekymrede om deres vægt, end de overvægtige deltagere, der læste de to andre artikler.

De valgte også de mest kalorierige sandwicher, da de kunne vælge en sandwich fra en menu.

Kilde: Crystal L. Hoyt, Jeni L. Burnette, Lisa Auster-Gussman. "Obesity Is a Disease". Examining the Self-Regulatory Impact of This Public-Health Message. online before print January 24, 2014, doi: 10.1177/0956797613516981. Psychological Science January 24, 2014

Kommentar:

Der er mange faktorer, som helt eller delvist er udenfor personens kontrol — fx gener, indtagelse af medicin, madafhængighed, forskellige spiseforstyrrelser mv. — der alle kan medvirke til fedme, og som til en vis grad måske kan retfærdiggøre at kalde fedme for en sygdom, men der er flere problemer forbundet med at diagnosticere fedme som en sygdom.

Blandt andet:

1) Selve diagnosen. Hvor går grænsen? 15 kg for meget på sidebenene og det er ikke en sygdom. 16 kg for meget og det er en sygdom? Jeg ved godt, at fedme allerede har fået betegnelsen sygdom, men det er efter min mening en lidt underlig eller skødesløs måde at bruge ordet sygdom på.

2) Medicinindustrien er vilde med, at fedme bliver betegnet som en sygdom, da det vil øge salget af medicin mod fedme.

3) Når svært overvægtige får den ide, at deres fedme er en sygdom, får de ofte — som vist i ovennævnte undersøgelse — den ide, at deres vægt er udenfor deres egen kontrol, og bliver mere opgivende eller ligeglade med deres vægt. Læger, der er overbevist om, at fedme er en sygdom, vil måske også være mindre tilbøjelig til hjælpe svært overvægtige med at ændre livsstil og mere tilbøjelige til at behandle med medicin og/eller kirurgi.


Slanketip ...

Sov godt

For lidt eller for dårlig søvn øger tendensen til at være fysisk inaktiv og spise usundt.

Når du får sovet nok, har du også mere energi til motion og lettere ved at spise fornuftigt.

Læs mere på om søvn på Nomedica


Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab