Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 30

6. januar 2005

1) MERE er bedre end mindre
2) Salg af light-sodavand fordoblet
3) Søvnmangel giver øget risiko for fedme

Kære læser

Er dine nytårsforsætter på plads?

Denne gang bl.a. lidt om, hvorfor det er en god idé at tænke på MERE frem for MINDRE, når du går i gang med at ændre vaner.

Godt nytår!

Med venlig hilsen
John Buhl


1) MERE er bedre end mindre

Af flere grunde er det ikke så heldigt, hvis du forsøger at ændre vaner, udelukkende ved at holde op med noget, undgå noget eller fx spise mindre af noget du holder af - heller ikke hvis dit mål er at komme ned i vægt.

Rent psykologisk har vi det bedre med MERE frem for mindre. Det er sjovere at tænke på at få mere af noget, end mindre af noget.

Hvis du udelukkende forsøger at droppe en dårlig vane, risikerer du blot at efterlade et tomrum, som enten trækker dig tilbage i vanen eller fyldes ud af en anden dårlig vane!

Hvis du fx sætter dig for at se mindre fjernsyn her i det nye år, er der ikke ret store chancer for, at du får succes, medmindre du erstatter vanen med noget andet.

Hvis du udelukkende forsøger at skære ned på tiden foran fjernsynet, og i stedet opdager at du nu bruger tiden på ligegyldig surfing på Internettet, har du ikke opnået ret meget.

Det er bedre og lettere at TILFØJE noget i dit liv, end at tage ting væk fra dit liv og din livsstil.

Det er lettere at ændre vaner, når du gør MERE af noget frem for at gøre MINDRE af noget.

Hvad er det, du ønsker MERE af?

I eksemplet med fjernsynet, kan du i stedet for - eller sideløbende med - at sætte mål som "at se mindre fjernsyn" sætte mål om at læse flere spændende bøger, dyrke mere motion, lære om sund mad, bruge mere tid sammen med børnene osv. På denne måde vil du indirekte opnå at bruge mindre tid foran fjernsynet, fordi du nu bruger tiden på netop de ting, du savner i dit liv.

Erstat dårlige vaner med gode vaner.

Det er lettere at komme ned i vægt, når du fokuserer og arbejder på at ØGE mængden af grøntsager og anden sund mad i din kost, frem for fx at koncentrere dig for meget om at spise mindre fedt eller mindre usundt.

Fokuserer på det du vil opnå, eller mener du vil opnå, ved at være slank. Bedre humør, mere energi, øget sundhed, mere selvtillid osv.

Har du problemer med at forbedre dine kostvaner, så overvej først og fremmest, hvad du bør spise MERE af, og ikke alt for meget, hvad du skal undgå eller passe på med!

Tænk over, hvordan du kan indføre mere frugt i din kost - og køb masser af de frugter, du holder mest af.

Vurder, hvordan du kan indføre flere grøntsager i din kost. Hvordan kan du tilberede grøntsager, så de passer netop til dine smagsløg? Forær dig selv en bog med slankeopskrifter eller anden god mad. Køb mange grøntsager, eksperimenter med grøntsager, du ikke kender ret godt, prøv nye retter, nye variationer osv.

Hvordan kan du erstatte noget af det hvide brød med fuldkornsbrød - måske behøver du at eksperimentere lidt, før du finder et groft brød, du kan lide. Måske er det en god ide, at bage dit eget brød.

Hvis du fx tømmer huset for alle de usunde/fedende fødevarer, du ønsker at undgå, så du ikke så let bliver fristet (en god idé!), er det vigtigt, at du også sørger for at dit køleskab, køkkenskabe, frugtskåle mv. bugner af sunde, slankende fødevarer!

Sørg for at have rigelig sund mad i huset. Hvis du får en fornemmelse af, at du må undvære for meget, risikerer du pludselig at opleve en FOR stærk trang til at overspise i det forkerte.

Det er lettere at ændre kostvaner, når du omgiver dig med sunde fødevarer, du holder af - eller i det mindste kan "få ned", indtil du begynder at holde af den sunde mad, eller indtil du finder sund mad, der passer til dine smagsløg.

Det er ikke nok at fokusere på vægttab alene. Fokuser på det udbytte, du vil opleve fra dit vægttab. Mere energi, bedre helbred, mere selvtillid, det lækre tøj du kan passe osv.

Hvis dit mål er at nå din idealvægt, er det naturligvis vigtigt, at du ved HVORDAN du griber tingene an på en fornuftig måde.

Vejer du alt for meget, kan det måske i første omgang virke urealistisk eller uoverkommeligt at nå din idealvægt. Men et stort mål er sammensat af mange mindre mål.

Løsningen er at indføre et sundt slankeprogram trin for trin, hvor du gradvist og konsekvent gennemfører overkommelige ændringer. Gør du det, VIL du opnå den slanke krop, du ønsker.

Du kan få hjælp og inspiration fra bogen "Sikker Slank i 7 trin". Har du ikke allerede bogen, kan du

læse om de grundlæggende trin her:
http://www.sikkerslank.dk


2) Salg af light-sodavand fordoblet

På fire år er salget af light-sodavand næsten fordoblet. Nu er hver fjerde sodavand, vi drikker, en light. Forbrugerrådet advarer mod de kunstige tilsætningsstoffer, som erstatter sukkeret.

Knap 20 ud af de 80 liter sodavand, danskerne indtager om året, er light. Og det er 10 liter mere sukkerfrit end for fire år siden.
(Mads Pinholt, politiken.dk 21. december 2004)

Kommentar:

Light sodavand - og andet light - er af flere grunde ikke en god hjælp til overvægtige. For det første får overvægtige, der har stærk trang til noget sødt/søde sager, IKKE løst deres grundlæggende problem, ved at drikke sodavand med kunstige sødestoffer, for det andet tyder flere undersøgelser på, at de kunstige sødestoffer på samme måde som sukker og andre raffinerede kulhydrater, faktisk medvirker til overvægt.

Læs evt. mere i bogen "Fat for Life?"
http://www.nomedica.dk/fat_for_life.htm


3) Søvnmangel giver øget risiko for fedme

God nattesøvn er godt for helbredet - også fordi mangel på god nattesøvn øger risikoen for fedme.

Forskere har opdaget, at jo længere mennesker er fra at få de anbefalede 8 timers nattesøvn, jo højere risiko har de for at blive fede.

Mindre end fire timers søvn: 73 % øget risiko.
Fem timers søvn: 50 % øget risiko.
Seks timers søvn: 23 % øget risiko.

Mennesker som lider af kronisk søvnmangel - en tilbagevendende manglende evne til at sove - kommer ofte til at lide af alvorlige problemer som fedme, hjerteanfald og hjerneblødninger.

Hvis du mangler den optimale mængde søvn falder blodets indhold af leptin. Leptin dæmper appetit og påvirker hvordan hjernen opfatter, hvornår du er mæt. Søvnmangel øger også mængden af grehlin, som er en substans, der øger ens trang til at spise. Derfor jo mindre søvnig du er, jo mindre sulten er du.
(Yahoo News 16. november 2004)

Kommentar:

Både i bogen "Sikker Slank i 7 trin" og i den nye "Fat for life?", beskriver jeg hvor vigtigt det er at få nok søvn.

God søvn en vigtig del af et effektivt slankeprogram. Har du problemer med at tabe dig, eller blot at overholde et fornuftigt slankeprogram, er det måske på tide at overveje om du sover nok eller om du sover godt nok.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab