Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 337, uge 03, 2015

Junkmad kan ændre hjernenMand spiser pizza

Ifølge en ny undersøgelse kan junkmad forårsage ændret adfærd ved at give varige ændringer i hjernens belønningssystem — ændringer, der udløser fedme.

Selv om undersøgelsen blev udført på rotter, gælder konklusionerne sandsynligvis også for mennesker, fordi alle pattedyr har det samme system i hjernen.

Dyr og mennesker har udviklet en simpel mekanisme, der beskytter os mod overspisning: Når vi spiser en bestemt fødevare, vil den glæde, vi oplever fra at spise den, og lysten til at spise mere aftage i forhold til lysten til at spise andre fødevarer.

Dette fænomen, der kaldes "sensorisk-specifik mæthed", styrker den naturlige tilbøjelighed til at opsøge en variation af fødevarer, hvilket fremmer en sund og afbalanceret kost.

Når du spiser junkmad bliver denne mekanisme sat ud af spillet.

Næringsfattig junkmad indeholder fedtstoffer, der ikke alene er forbundet med mitokondriel dysfunktion (fejl i funktionen af de cylinderformede celledele, der medvirker ved stofskiftet), vægtøgning, og inflammation, men også øget aktivitet i de områder af hjernen, der har at gøre med kontrol af adfærd i forbindelse med motivation og belønning.

I undersøgelsen blev en gruppe rotter fodret med standard foder. En anden gruppe fik foder i form af kager, kiks, småkager og anden junkmad i to uger.

De blev derefter udsat for "Pavlovs conditioning tests" — i dette tilfælde en lyd, der fungerede som stikord til at oplyse rotterne om, at den næste servering af mad var klar.

Rotter på en sund kost, der allerede havde spist, ignorerede lyden, mens rotter på junkmad fortsatte til den næste servering af mad, selv om de var mætte.

Rotterne, der var blevet fodret med junkmad, mistede deres naturlige præference for variation — og det var en effekt, der varede ved, selv efter rotterne var tilbage på en normal kost.

Med andre ord så vil junkmad programmere din hjerne til at spise mere junkmad.

Rotterne, der fik junkmad, mistede også deres lyst til at spise sunde fødevarer.

Kilde: Amy C. Reichelt, Margaret J. Morris, R. F. Westbrook. Cafeteria diet impairs expression of sensory-specific satiety and stimulus-outcome learning. Front. Psychol., 27 August 2014 | doi: 10.3389/fpsyg.2014.00852.

Kommentar:

Har vi her forklaringen på den igangværende fedmeepidemi?

Altså, at vi spiser alt for mange underlødige produkter fra fødevareindustrien, som efter nogen tid (og i nogle tilfælde hurtigt) smadrer din appetitregulering, og påvirker din hjernes belønningssystem på en unaturlig måde — og derved skaber en afhængighed af bestemte fødevarer eller ingredienser tilsat fødevarer.

En stor del af produkterne fra fødevareindustrien skader det naturlige belønningssystem i hjernen ved at påvirke det alt for kraftigt, hvilket let kan skabe en eller anden grad af afhængighed — især hos nogle mennesker. Det er godt for producenterne, men rigtig skidt for brugerne og deres helbred.

Læs også artiklen: Hvorfor er det så svært at spise sundt?

Hvis du har vænnet dig til at spise for meget af det usunde, er det med den rette strategi muligt at ændre dine vaner, så du begynder at foretrækker sund mad frem for junkmad. Læs artiklen hold af på slankeklub.dk

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab