Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 338, uge 04, 2015

Svært overvægtige børns hjerner reagerer kraftigere på sukker søde kager

En ny undersøgelse viser, at hjernen hos svært overvægtige børn reagerer anderledes under prøvesmagning af sukker.

Den del af hjernen, der har at gøre med belønning, blev mere aktiv hos svært overvægtige, der smagte på sødt, end det var tilfældet hos børn, der ikke var svært overvægtige.

Denne forhøjede følelse af "madbelønning" — som indebærer at være motiveret af mad og opleve en god følelse fra den — kan betyde, at nogle børns hjerner reagerer kraftigere på sukker, hvilket får dem til at hige mere efter sukker gennem hele livet.

Forskerne scannede hjernen på 23 børn, i alderen fra 8 til 12, mens de smagte på en blanding af vand og sukker. Børnene blev bedt om at holde vandet med sukker i munden med lukkede øjne, og samtidig fokusere på dens smag.

Ti af børnene var svært overvægtige og 13 havde en sund vægt.

Hjernescanninger viste, at svært overvægtige børn havde øget aktivitet i de dele af hjernen, der er involveret i sansning, følelser, bevidsthed, smag, motivation og belønning.

Kilde: K Boutelle, W H Kaye m.fl. Increased brain response to appetitive tastes in the insula and amygdala in obese compared to healthy weight children when sated. International Journal of Obesity (11 December 2014) | doi:10.1038/ijo.2014.206

Kommentar:

En af de væsentligste grunde til, at det kan være rigtig svært for overvægtige at tabe sig mere end nogle få kilo og næsten umuligt at fastholde de opnåede vægttab, at deres hjerner kan have ændret sig pga. usunde kostvaner, så de derfor higer mere efter søde sager eller anden usund/kalorierig mad.

Læs også artiklen: Junkmad kan ændre hjernen

Det er derfor sandsynligt, at det er børnenes tidlige uheldige kostvaner, som gør, at de reagerer kraftigere på (higer mere efter) sukker.

Det er også muligt, at moderens kost under graviditeten spiller en rolle.

Det kan dog sagtens lade sig gøre at ændre kostvaner, så du ikke længere har trang eller så meget trang til sukker eller junkmad.

Læs evt. artiklen Hold ud

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab