Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 352, uge 18, 2015

Hvordan kan sodavand uden kalorier alligevel give overvægt?Light sodavand

Der har været foretaget mange undersøgelser om, hvorvidt light-sodavand er en hjælp eller det modsatte, når du ønsker at komme ned i vægt. Der har også være mange teorier om, hvorfor flere undersøgelser har vist, at light-sodavand sandsynligvis medvirker til overvægt.

Endnu en undersøgelse viste for nylig en sammenhæng mellem indtagelse af light-sodavand og mere fedt på kroppen. Denne gang giver en af forskerne bag undersøgelsen en fin beskrivelse af, hvad der kunne være en forklaring på, hvordan sodavand uden kalorier alligevel kan medvirke til overvægt og fedme.

En undersøgelse viste, at øget indtag af light-sodavand (sodavand med kunstige sødestoffer) er forbundet med mere abdominal fedt (mere fedt på maven og omkring de indre organer) hos personer, der var 65 år eller ældre.

474 personer blev fulgt i ca. 9½ år. De deltagere i undersøgelsen, som dagligt drak light-sodavand, fik i løbet af perioden øget deres taljemål med 8 centimeter, mens de personer, som drak almindelig sodavand, kun øgede deres taljemålet med 4,6 centimeter i perioden.[1]

Hvis daglig eller regelmæssig indtagelse af light-sodavand kan øge mængden af mavefedt er det faktisk en alvorlig sag, eftersom den type fedt øger risikoen for blandt andet diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Fordi der ikke er kalorier af betydning i light-sodavand, kan det give folk den opfattelse, at de uden problemer kan drikke mere.

Hovedforskeren bag undersøgelsen, Sharon Fowler, fortalte avisen The Huffington Post, at du kan tænke på din tarm som din egen personlige regnskov, fuld af bittesmå organismer, der har brug for at bo i balance, så du kan være så sund som mulig. "Hvis en person drikker nogen form for sodavand, uanset om det er light-sodavand eller de almindelige, kan det for mig sammenlignes med at have syreregn hældt ned i din egen private regnskov", udtalte han ifølge artiklen[2].

Problemet er, at den syre, fosforsyre, som findes i både almindelige og light-sodavand, har en negativ indvirkning på tarmfloraen.

Flere undersøgelser har vist, at tarmfloraen sandsynligvis spiller en væsentlig rolle i forbindelse med overvægt og fedme.

Læs fx artiklen: Forbindelse mellem tarmflora og fedme

Kilder:

[1] Sharon P.G. Fowler m.fl. Diet Soda Intake Is Associated with Long-Term Increases in Waist Circumference in a Biethnic Cohort of Older Adults: The San Antonio Longitudinal Study of Aging. Journal of the American Geriatrics Society. Online: 17 MAR 2015. DOI: 10.1111/jgs.13376

[2] How Diet Soda May Lead To More Belly Fat In Older Adults (af Rebecca Adams, Huffington Post 17. marts 2015)

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab