Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 365, uge 35, 2015

Fedtrig kost skader tarmfloraen og hjernens evne til at opfatte mæthedfedt kød

Mange steder læser vi, at vi ikke bør være "fedt-forskrækkede", men tværtimod gerne må spise en fedtrig kost. Påstanden er, at vi uden problemer kan spise meget eller mere fedt -- også mere mættet fedt -- end vi allerede gør.

Det er nærmest blevet på mode at tro, at det er sukker og andre raffinerede kulhydrater, der er årsag til alverdens dårligdomme, hvorimod nogle påstår, at fedt er løsningen på en række problemer med helbredet -- ja endda en kur mod overvægt.

Der er mange kure, der vil have os til at sænke indtagelsen af kulhydrater og øge indtagelsen af fedt.

Det er en dårlig idé.

Et nyt eksperiment med rotter, ledet af neurologen Krzysztof Czaja fra University of Georgia College of Veterinary Medicine, viser, at en fedtrig kost ændrer sammensætningen af tarmbakterierne på en måde, så der frigives giftstoffer, som skader forbindelsen mellem hjernen og tarmen, hvorefter hjernen ikke længere på samme måde registrerer signaler om mæthed.

Faktisk kunne forskerne opservere, at en fedtrig kost gav betændelse i de dele af hjernen, der er ansvarlig for, at rotterne følte sig mætte, hvilket fik dem til at spise for meget og blive fede.

I to uger blev 50 rotter fodret med et afbalanceret og sundt foder, som de behøvede for at opretholde en normal vægt. Derefter blev halvdelen af rotterne fodret med fedtrig rottemad, lavet med en blanding af mættet fedt og transfedtsyrer -- altså en sammensætning af fedt, der minder om den, vi finder i stærkt forarbejdede fødevarer såsom junkfood og kager. (I Danmark forhindrer lovgivningen dog, at der er ret meget transfedtsyrer i fastfood o.l.).

Efter to måneder var rotterne på fedtrig kost ikke overraskende blevet fede. Men i en analyse af deres tarmbakterier, så forskerne større mængder af bakterier, der producerede nervegifte, hos de rotter, der spiste den fedtrige kost, mens rotterne, der spiste normalt foder, havde en mere afbalanceret tarmflora.

Selv om dette var er dyreforsøg, fungerer disse mekanismer på samme måde hos mennesker. Derfor mener Czaja, at hans forsøg tyder på en mekanisme, hvormed overvægtige og fede mennesker kan have betændelsesskader i de dele af deres hjerne, der håndterer mæthedssignaler, hvilket på længere sigt fører til en manglende evne til at holde vægten.

Mere forskning er nødvendig, og forskerne ønsker blandt andet at undersøge, om skaderne på vagus nerven (nerven, der blandt andet går fra tarmene til hjernen) og de påvirkede dele af hjernen, kan repareres med den rette kost.

Kilde: Krzysztof Czaja m.fl. Diet-induced obesity is associated with a change in the intestinal microbiota, activation of microglia, and reorganization of the nucleus of the solitary tract.
Study finds high-fat diet changes gut microflora, signals to brain (University of Georgia 7. juli 2015)

Kommentar:

Vælg en fedtfattig eller forholdsvis fedtfattig fiberrig kost. Det er sundere og virker bedre på længere sigt.

En anden undersøgelse, der tyder på, at især mættet fedt kan medvirke til overvægt og fedme, viste, at mættet fedt kan skade hjernens belønningssystem og derved måske blandt andet medvirke til overspisning og trang til usunde kalorierige fødevarer.

Læs artiklen: En kost rig på mættet fedt skader måske hjernens belønningssystem

Læs evt. også artiklerne:

Mættet fedt kan øge risikoen for fedme blandt mennesker, der har arvelig tendens til overvægt

For meget fedt og kolesterol er skadeligt

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab