Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 388, uge 09, 2016

Stenalderkosten kan få vægten til at stige og forværre blodsukkeretæg og bacon

I en ny undersøgelse delte forskerne overvægtige mus med prædiabetes symptomer op i to grupper. (Prædiabetes er forstadiet til type 2-diabetes).

Den ene gruppe fik et foder med lavt indhold af kulhydrater (20%) og et højt fedtindhold (60%) -- en kost der ligner stenalderkosten.

Den anden gruppe fik normalt musefoder, som er rig på kulhydrater og fattig på fedt (3% fedt).

Forskerne forventede, at stenalderkost-gruppen ville tage mindre på, når begge grupper af mus kunne spise lige så meget, som de havde lyst til, og at stenalderkosten ville give bedre blodsukkerkontrol.

Men efter otte uger var præcist det modsatte sket. Gruppen på stenalderkosten, havde taget mere på i vægt, deres glukose intolerance var blev forværret, og deres insulinniveauer var steget.

Deres kropsvægt steg med 15% og deres fedtmasse blev fordoblet fra to til næsten fire procent.

Forskerne blev meget overrasket over omfanget af vægtstigningen hos musene på en fedtrig kost med lavt indhold af kulhydrater.

"Hos mennesker vil dette niveau af vægtøgning øge blodtrykket og risikoen for angst og depression og kan forårsage knogleproblemer og arthritis," udtaler den ledende forsker lektor Andrikopoulos.

Kilde: B J Lamont, M F Waters and S Andrikopoulos. A low-carbohydrate high-fat diet increases weight gain and does not improve glucose tolerance, insulin secretion or β-cell mass in NZO mice. Nutrition & Diabetes. Nutrition & Diabetes (2016) 6, e194; doi:10.1038/nutd.2016.2. Published online 15 February 2016. Hele undersøgelsen kan læses her

Kommentar:

Hvis det samme er tilfælde hos mennesker (hvilket er sandsynligt men ikke sikkert), vil mange af de overvægtige, som nu er på en stenaldertype kost desværre med tiden forværre deres vægtproblemer og udvikle diabetes.

Når musene frit kunne spise af enten almindeligt foder (den ene gruppe) eller fedtrigt foder med lavt indhold af kulhydrater (den anden gruppe), indtog musene, som fik det fedtrige og kulhydratfattige foder, flere kalorier og tog derfor langt mere på.

Det afgørende er kostens indhold af kalorier. Kalorier indtaget vs. kalorie forbrændt afgør vægten.

Læs artiklen: Kalorier afgør vægten uanset hvor de kommer fra

Du kan tabe dig eller tage på af en hvilken som helst kost -- vegetarkost, middelhavskost, stenalderkost, de officielle kostråd, stivelsesbaseret kost osv.

Når du vil ned i vægt på en måde, som du kan fastholde, handler det om at indføre kostvaner, der ikke skader dit helbred på længere sigt, og som gør dig mæt og tilfreds, uden at du indtager for mange kalorier.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab