Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 402, uge 25, 2016

Tarmbakteriers signaler til hjernen kan medvirke til overvægtTarmbakterier

Et nyt studie omtalt på videnskab.dk bekræfter, at signaler fra tarmbakterier til hjernen sandsynligvis kan være en medvirkende faktor ved overvægt og fedme. Samtidig viser undersøgelsen mere om, hvorfor det forholder sig sådan.

Undersøgelsen viser, at tarmbakterier har betydning for insulin- og sultreguleringen og dermed fedme.

Forskerne overfodrede i et par uger mus og rotter med et fedtholdigt foder, hvilket ændrede på sammensætningen af bakterier i dyrenes tarme.

Forskerne så også, at dyrene dannede mere af den kortkædede fedtsyre acetat, som dannes, når maden nedbrydes i tyktarmen. Den øgede produktion af acetat fik dyrene til at udskille mere insulin, og mere insulin giver mere appetit.

Forskerne kunne også se, at dyrene dannede mere af hormonet ghrelin, som øger sulten. Fed mad fik bakterierne i tarmen til at sende signaler til hjernen, som øgede mængden af ghrelin.

Kilde: Gerald I. Shulman m.fl. Acetate mediates a microbiome–brain–β-cell axis to promote metabolic syndrome. Nature 534, 213–217 (09 June 2016) doi:10.1038/nature18309

Læs evt. også mere om undersøgelsen i Science Daily

Kommentar:

Selv om der er tale om et dyreforsøg, gælder det samme eller noget lignende efter al sandsynlighed også for os mennesker.

Eftersom ingen endnu helt ved, hvilke tarmbakterier, der fremmer overvægten -- eller hvilke tarmbakterier, der hjælper os med at holde vægten nede -- kan du ikke blot tage tilskud med probiotika i håb om, at det vil hjælpe.

Der er også tvivl om, i hvor stor udstrækning probiotika er i stand til at ændre tarmfloraen. Kosttilskud med probiotika ser ikke ud til at virke på raske mennesker. I det mindste fandt et studie intet bevis for, at kosttilskud med probiotika ændrede tarmbakterierne hos raske voksne mennesker.

En ting, som alle overvægtige med fordel kan gøre, er at spise bladgrønt hver dag. Bladgrøntsager danner nemlig et stof, der gavner de sunde tarmbakterier.

Læs artiklen: Bladgrønt styrker de gavnlige bakterier i tarmen

Samtidig er bladgrøntsager meget kaloriefattige, og vil derfor sænke kalorietætheden i din kost, og derved gøre det lettere for dig at komme ned i vægt.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab