Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 410, uge 38, 2016

Usikkerhed om mikrobiotaens (tarmfloraens) betydning for fedmetarme

Flere tidligere undersøgelser har vist eller tyder på en sammenhæng mellem bakterierne i tarmene og tendensen til overvægt og fedme.

Men en ny undersøgelse, udført ved at samle data fra de fleste tidligere undersøgelser om emnet, konkluderer, at der nok ikke er en sammenhæng eller ikke en så tydelig sammenhæng som nogle undersøgelser ellers har vist.

Undersøgelsen fandt ingen klare fælles kendetegn for mikrobiotaens sammensætning hos svært overvægtige sammenlignet med normalvægtige.[1]

Det er derfor usikkert, om der er en forbindelse mellem sammensætningen af mikrobiotaen og forekomsten af fedme.

En anden ny undersøgelse tyder dog på, at der nok er en eller anden forbindelse. Den viste nemlig, at indtagelse af probiotika -- de såkaldte "gode bakterier" -- reducere kropsvægt og body mass index (BMI)

Forskerne kombinerede resultaterne af 25 randomiserede forsøg med i alt 1.931 personer, for at undersøge virkningen af probiotika på kropsvægt og BMI. De fandt, at indtagelse af probiotika reducerede BMI og kropsvægt. Den største reduktion i BMI forekom hos overvægtige.

Det viste sig også, at indtagelse af mere end én type af probiotika i 8 uger eller mere resulterede i øget vægttab på i gennemsnit 590 gram.

Den samlede konklusion var, at indtagelse af probiotika kan føre til et beskedent vægttab.[2]

Jeg er ikke overbevist om, at det er en god løsning at tage probiotika som en hjælp til vægttab, men det er en undersøgelse, som peget på, at bestemte tarmbakterier og mikrobiotaen som helhed trods alt kan have en betydning for vægten.

Et nyt, stort studie viser, at børn født ved kejsersnit kan have 15 procent højere risiko for at udvikle fedme end børn, der fødes naturligt.

Forskerne mener, at børn født ved kejsersnit går glip af vigtige bakterier i fødselskanalen, som ellers ville kolonisere barnets tarm. Bakterierne kan ifølge forfatterne på studiet nemlig påvirke barnets stofskifte.

Læs også artiklerne:

Visse probiotika kan måske hjælpe kvinder med at tabe sig

Bladgrønt styrker de gavnlige bakterier i tarmen

En af flere forklaringer på, hvorfor en plantebaseret kost er så sund og hjælper med at løse vægtproblemer, er måske, at den har en udpræget gavnlig virkning på vores mikrobiota.

Omvendt kan animalske fødevarer generelt have en negativ virkning på bakterierne i tarmene.

Bakterierne i tarmene er vigtige, og det er værd at tilrettelægge kosten på en måde, så den hjælper med at bevare eller opbygge en god mikrobiota.

Kilder:
[1] Marc A. Sze, Patrick D. Schloss. Looking for a Signal in the Noise: Revisiting Obesity and the Microbiome. 23 August 2016 mBio vol. 7 no. 4 e01018-16. doi: 10.1128/mBio.01018-16
[2] Qingqing Zhanga, Yucheng Wub & Xiaoqiang Feia. Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. International Journal of Food Sciences and Nutrition Volume 67, Issue 5, 2016. DOI:10.1080/09637486.2016.1181156

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab