Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 414, uge 42, 2016

Proteinkure ødelægger en væsentlig fordel ved vægttabProteinrig ret

Overvægtige anbefales ofte at spise flere proteiner, fordi de mætter mere end fedt og (forarbejdede) kulhydrater, og for at begrænse muskeltabet under vægttab.

Men i en undersøgelse af 34 svært overvægtige kvinder, opdagede forskere, at for meget protein i kosten ødelægger en meget gavnlig og sund virkning af vægttab -- nemlig forbedring i insulinfølsomheden, hvilket er afgørende for at sænke risikoen for diabetes.

"Vi fandt, at kvinder, der taber sig ved at spise en proteinrig kost, ikke oplevede nogen forbedringer i insulinfølsomhed," udtaler den ledende forsker professor Bettina Mittendorfer i en pressemeddelelse om undersøgelsen. "Men kvinder, der taber sig ved at spise mindre protein (den anbefalede mængde) var væsentligt mere følsomme over for insulin ved afslutningen af undersøgelsen. Det er vigtigt, fordi insulin ikke effektivt kontrollerer blodsukkeret hos mange overvægtige og svært overvægtige mennesker, hvilket i sidste ende resulterer i type 2-diabetes."

Undersøgelsen strakte sig over 28 uger. Deltagerne blev tilfældigt placeret i en af tre grupper:

I kontrolgruppen blev kvinder bedt om at bevare deres vægt.

I en anden gruppe spiste kvinderne en slankekost, hvor de indtog den anbefalede daglige mængde protein: 0,8 gram per kg kropsvægt.

I den tredje gruppe spiste kvinderne en slankekost, hvor de indtog mere protein. De indtog 1,2 g per kg kropsvægt.

Alle deltagerne fik grundlæggede set den samme kost bortset fra mængden af protein.

"Når man taber sig er tendensen, at omkring to tredjedele vil være fedtvæv, og den sidste tredjedel er magert væv," udtaler Mittendorfer. "De kvinder, der spiste mere protein havde tendens til at miste en lille smule mindre magert væv, men den samlede forskel var under et halvt kg. Vi sætter spørgsmålstegn ved, om der er en signifikant klinisk fordel med så lille en forskel."

De kvinder, der spiste den anbefalede mængde protein (0,8 gram per kg legemsvægt), oplevede store forbedringer i deres stofskifte, ikke mindst i form af en 25 til 30 procent forbedring i deres insulinfølsomhed. Sådanne forbedringer mindske risikoen for diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Kvinderne på den proteinrige kost oplevede ikke disse forbedringer.

"Ændring af proteinindholdet har meget store konsekvenser," udtaler Mittendorfer. "Det er ikke, at de metaboliske fordele ved vægttab blev formindsket - de forsvandt fuldstændigt hos de kvinder, der indtog en proteinrig kost, selv om de tabte den samme betydelige mængde vægt, som de kvinder, der spiste kosten med et lavere indhold af protein."

Kilde: Bettina Mittendorfer m.fl. High-Protein Intake during Weight Loss Therapy Eliminates the Weight-Loss-Induced Improvement in Insulin Action in Obese Postmenopausal Women. Cell Reports. Volume 17, Issue 3, p849–861, 11 October 2016
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2016.09.047

Kommentar:

Et interessant og grundigt gennemført studie, der igen viser, at det er en rigtig dårlig ide at tabe sig med en proteinrig kost (fra animalske fødevarer). Vi ved dog, at vegetabilske kilder til proteiner har en gavnlig indvirkning på insulin og blodsukker. En undersøgelse
viste fx, at de personer, som udskiftede ca. 35 procent animalsk protein med planteprotein, reducerede deres langtidsblodsukker, fastende glukose og fastende insulin niveauer.

Der er flere helbredsmæssige grunde til:

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab