Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 450, uge 32, 2017Studier: Light-produkter gør dig ikke slankere

kvinde drikker light

De kaloriefri eller kaloriefattige sødemidler, der bruges i light-produkter er ikke sundere, end de produkter, der indeholder sukker. De er heller ikke bedre, hvis du ønsker at tabe dig.

Mange mennesker undgår sukker i drikke- og fødevarer -- fordi de vil tabe sig eller leve sundere -- og vælger i stedet produkter, der er tilsat noget andet, der giver sødme (som regel det kunstige sødestof aspartam, men der er mange forskellige sødestoffer, som fødevareindustrien kan bruge i stedet for sukker).

Nu har en stor gennemgang af 37 relevante undersøgelser om emnet overbevist forskerne om, at de kunstige sødemidler hverken har en gavnlig effekt på vægttab eller er sundere end sukker.

Observationsstudier viste nærmere tværtimod, at øget forbrug af kunstige sødemidler var forbundet med flere problemer senere i livet -- blandt andet i form af øget forekomst af fedme, forhøjet blodtryk, metabolisk syndrom, type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Det er dog ikke sikkert, at de kunstige sødestoffer er årsagen til denne øget forekomst af helbredsproblemer, og forskerne konkluderer da også, at yderligere forskning er nødvendig for helt at kunne vurdere langsigtede risici og fordele ved kaloriefri sødestoffer.

Kilde: Meghan B. Azad, Ryan Zarychanski m.fl. Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. CMAJ July 17, 2017 vol. 189 no. 28 doi: 10.1503/cmaj.161390. http://www.cmaj.ca/content/189/28/E929

Kommentar:

Det er et dårligt bytte at erstatte føde- og drikkevarer, der indeholder sukker, med varianter, der indeholder kunstige sødestoffer.

Om de kunstige sødestoffer er bedre eller værre end sukker kan blive til en lang diskussion, men det bliver let til en formålsløs snak. Ingen ved det helt endnu, og når begge dele er skadeligt for helbredet -- og nok sådan omtrent lige dårlige -- er det en god ide, at begrænse indtagelsen af både sukker og kunstige sødestoffer.

Det, vi kan konkludere, er, at du vil have bedst af at undgå produkter med (for meget) sukker eller som indeholder sødestoffer som erstatning for sukker.Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab