Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 493, uge 38, 2019


Kunstigt lyst om natten forbundet med vægtstigning

Lys om natten

Det kan øge risikoen for at tage på og for at udvikle fedme at have et fjernsyn kørende eller at have lys i soveværelset, når du sover.

Ny forskning offentliggjort i JAMA Internal Medicine, er den første til at finde en sammenhæng mellem enhver eksponering for kunstigt lys om natten og vægtøgning hos kvinder. Resultaterne tyder på, at det kan mindske kvinders risiko for at blive overvægtige, hvis de undgår kunstigt lys i soveværelset, når de sover.

Forskergruppen brugte data fra 43.722 kvinder og fandt, at de kvinder, der havde lys i soveværelset, var 17% mere tilbøjelige til at have taget 5 kg på over en periode på fem år.

Medforfatter Chandra Jackson bemærker, at for mange, der bor i bymiljøer, er lys om natten mere almindeligt i form af fx gadelamper, neonskilt og andre lyskilder, og det kan undertrykke søvnhormonet melatonin og den naturlige 24-timers døgnrytme.

Hun udtaler i en pressemeddelelse om undersøgelsen:

"Mennesker er genetisk tilpasset et naturligt miljø med sollys om dagen og mørke om natten. Eksponering for kunstigt lys om natten kan ændre hormoner og andre biologiske processer på en måde, der øger risikoen for sundhedsproblemer som fedme."

Kilde: Yong-Moon Mark Park, Alexandra J. White, Chandra L. Jackson, m.fl. Association of Exposure to Artificial Light at Night While Sleeping With Risk of Obesity in Women. JAMA Intern Med. Published online June 10, 2019. doi:10.1001/jamainternmed.2019.0571

Læs også artiklerne:

God døgnrytme, lettere vægttab

Døgnrytme og fedme

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab