Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 496, uge 48, 2019


En kaloriebegrænset kost med ekstra protein hjælper ældre mennesker med at tabe sig på en sikker måde

En forholdsvis proteinrig kost med lavt kalorieindhold hjælper svært overvægtige ældre med at komme ned i vægt uden at miste muskelmasse eller knoglevæv samtidig med, at de forbrænder fedt. Det viser en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism.

"Læger tøver med at anbefale vægttab af frygt for, at tab af muskler og knogler kan forårsage mobilitetsproblemer eller øge risikoen for skader," udtaler den ledende forsker, Kristen Beavers, ifølge en pressemeddelelse om undersøgelsen. "Denne undersøgelse tyder på, at en proteinrig kost, der er kalroiefattig kan give ældre mennesker sundhedsfordelene ved vægttab, samtidig med, at de bevarer muskler og knogler, som de har brug for, for at have en bedre livskvalitet, når de bliver ældre."

96 ældre over 65 år blev tilfældigt opdelt i to grupper:

1) en gruppe, der spiste en kaloriefattig kost med et proteinindhold på mere end 1 gram pr. kilo kropsvægt samt tilstrækkeligt calcium og D-vitamin

2) en vægtstabilitetsgruppe, der fik 0.8 gram protein pr. kilo kropsvægt, hvilket er den nuværende anbefalede mængde protein.

Deltagerne blev fulgt i seks måneder.

Forskerne besluttede ikke at inkludere motion, fordi mange ældre ikke er i stand til at udføre den mængde og intensitet af motion, der er nødvendig for at bevare muskler og knogler.

Deltagerne tabte omkring 8 kilo, hvoraf det meste (87%) var fedt, og de bevarede deres muskelmasse og knoglemasse.

Deltagernes score på Healthy Aging Index, som måler biomarkører, der forudsiger dødelighed og lang levetid, blev forbedret med 0,75 point.

Kilde: Serra M.C., Beavers D.P., Henderson R.M., Kelleher J.L., Kiel J.R., Beavers K.M. Effects of a Hypocaloric, Nutritionally Complete, Higher Protein Meal Plan on Regional Body Fat and Cardiometabolic Biomarkers in Older Adults with Obesity.
Ann Nutr Metab 2019;74:149–155. https://doi.org/10.1159/000497066

Kommentar:

Den gode nyhed her er, at en kaloriebegrænset kost, der indeholder mere end 1 gram protein pr. kilo legemsvægt samt tilstrækkelig calcium og D-vitamin, åbenbart er nok til, at ældre overvægtige kan tabe sig uden at miste knogle- eller muskelvæv — og endda uden at de er mere fysisk aktive.

Det er sandsynlig, at lidt mindre protein men mere fysisk aktivitet (som gavner muskler og knogler) ville have samme effekt.

Det er nok endnu bedre at satse på mindst 1 gram protein per kilo vægt på en kaloriebegrænset kost og samtidig inkludere motion efter evne.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab