Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 64

1) Medvirker søvnmangel til overvægt?

2) Kan medicin give overvægt?

1) Medvirker søvnmangel til overvægt?

Kvinder der ikke får nok søvn risikerer at tage på.

En undersøgelse har vist, at kvinder som sov 5 timer eller mindre hver nat var 32 % mere tilbøjelige til at tage betydeligt på (15 kg eller mere) og 15 % mere tilbøjelige til at blive direkte fede over den periode på 16 år undersøgelsen varede.

Kvinder der sov 6 timer pr. nat var 12 % mere tilbøjelige til at opleve større vægtforøgelse og 6 % mere tilbøjelige til at blive direkte fede, sammenlignet med de kvinder der gennemsnitlig sov 7 timer pr. nat.

68.183 kvinder gav oplysninger om deres søvnvaner, vægt mv. i 1986, og de rapporterede deres vægt hvert andet år i 16 år.

Kvinder som sagde de sov i 5 timer eller mindre pr. nat i gennemsnit vejede 2 ½ kilo mere ved starten af undersøgelsen sammenlignet med de kvinder der sov 7 timer.

Det er endnu uvist præcist hvorfor for lidt søvn øger tendensen til overvægt. Der er nemlig ikke fundet sammenhæng mellem for lidt søvn og øget indtagelse af kalorier eller mindre motion.

Forskerne der analyserede forsøgsdeltagernes kost og fysisk aktivitet fandt ingen forskel der kunne forklare, hvorfor kvinder der sov mindre vejede mere. Faktisk opdagede forskerne, at de der sov mindre også spiste lidt mindre. De kvinder der sov mindre dyrkede dog en lille smule mindre motion, men det var ikke en forskel, der forklarede forskellen i vægt.

Det er muligt, at for lidt søvn påvirker basalstofskiftet, så det bliver lavere. Basalstofskiftet er de kalorier, du forbrænder i hvile.

Det er med andre ord muligt, at for lidt søvn sænker stofskiftet en lille smule, så du forbrænder lidt færre kalorier - også når du ingenting laver.

En anden faktor som forskerne mener, er en mulig medvirkende årsag til at for lidt søvn giver tendens til vægtstigning, er fænomenet "non-exercise associated thermogenesis" eller NEAT. Et udtryk, der dækker over små ubevidste eller delvis ubevidste bevægelser, som fx at opføre sig rastløs, sidde uroligt, bevæge hænder og fødder en smule eller at stå op i stedet for at sidde ned osv.

Det er muligt, at mennesker der sover mindre er mindre rastløse (foretager mindre små og bittesmå bevægelser) og derved forbrænder færre kalorier.
(American Thoracic Society International Conference, San Diego, May 19-24, 2006. WebMD Medical News: "Sleep Your Way to Weight Loss?" News release, American Thoracic Society).

Læs evt. mere om vigtigheden af god og tilstrækkelig søvn
http://www.nomedica.dk/sove.htm

2) Kan medicin give overvægt?

Kære John,

Ved du noget konkret om antidepressiv medicin og vægt?

Jeg har normalt ikke problemer i forbindelse med at holde min vægt.

Men der må vist være en eller anden stof i medicinen som giver mig problemer siden jeg har begyndt på at tage den.

Mange hilsner,
M.

Kære M.

Mange mennesker, der tager antidepressiv medicin, får
problemer med vægten.

Det gælder om at passe ekstra på med, hvad du spiser, så længe du tager pillerne.

Går hvad du kan for at indføre en sund kost og livsstil -- det vil hjælpe dig med at holde vægten og nok også hurtigere gøre depressionspillerne unødvendige.

http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
http://www.nomedica.dk/depressioner.htm
http://www.nomedica.dk/hvordan_slank.htm

Motion hjælper både på humøret og kan hjælpe med at forbrænde nogle af de ekstra kalorier.

Du bør ringe til din læge og få en snak med ham om din medicin, din vægtforøgelse og andre spørgsmål, du evt. har om medicinen.

Sideløbende med din behandling bør du så - helst i samråd med din læge - gør alt hvad du kan for at forbedre din kost og livsstil.

Med venlig hilsen
John Buhl

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab